HET BELANG VAN DE JUISTE JOKER (2): Steve Bull

arthur
Tot en met het WK in Brazilië neemt Voetblah wekelijks een deelnemer onder de loep in de rubriek ‘Het Onbekende WK-verhaal’. Vandaag is het de beurt aan Engeland, in twee delen. Hieronder deel 2 over cult-held Steve Bull.

De Engelse bondscoach Roy Hodgson zal in de komende maanden geen steen op de andere laten om de beste spelers voor zijn WK-selectie te vinden, zo liet de 66-jarige oefenmeester weten aan The Guardian. Hij doet er goed aan om zijn licht ook te laten schijnen in de Engelse Lower Leagues. Uiteindelijk kan de juiste joker namelijk het verschil maken. Het WK in 1990 levert het bewijs.

“Let the Bull loose”

DownloadedFile-2Ook ‘Mighty England’, bij die editie vierde het beste resultaat sinds 1966, had een joker in de gelederen: Steve Bull. ‘Bully’ zorgde die zomer voor een regelrechte hype in Engeland, een hype die slechts overtroffen werd toen Paul Gascoigne in de halve finale tegen West-Duitsland zijn tranen de vrije loop toen het besef bij hem doordrong dat de onnodige gele kaart die hem werd voorgehouden een schorsing voor de eventuele finale zou betekenen.

Maar goed, Bully dus. De destijds 25-jarige Steve Bull was een echte goalgetter. Maar dan wel in de Lower Leagues. Bull speelde zelfs nog met zijn grote liefde Wolverhampton Wanderers in de Third Division in Engeland, het equivalent van de huidige Topklasse, toen bondscoach Bobby Robson hem zijn eerste cap gunde. Op Hampden Park in Glasgow mocht Bull invallen tegen Schotland en maakte meteen de winnende treffer. In aanloop naar het WK scoorde Bull ook nog twee keer in de vriendschappelijke wedstrijden tegen Tsjechoslowakije en één maal tegen Tunesië. De spits ontketende daarmee een ware ‘Bullmania’ die Robson niet kon negeren. De spits uit de Lower Leagues ging mee naar Italië, met in zijn kielzog een schare aan Engelse supporters – een groot deel afkomstig uit Wolverhampton – gehuld in t-shirts met de slogan: “Let the Bull loose.”

In tegenstelling tot Bernie Slaven, had Bull wel degelijk een bijdrage in het succes van de Engelsen. In de puntendelingen met Ierland en Nederland kreeg de spits speelminuten als invaller. In de laatste groepswedstrijd tegen Egypte (1-0) had hij zelfs een basisplaats naast de onbetwiste Gary Lineker. In de achtste finale tegen België was invaller Bully van dichtbij getuige van de magistrale volley waarmee David Platt in de 119e minuut de Engelsen naar de kwartfinales poeierde.

Bull zou in het verdere verloop van het toernooi niet meer in actie komen. In de halve finale tegen West-Duitsland stond hij nog wel klaar langs de zijlijn, toen Lineker de gelijkmaker in het Duitse doel frommelde. “Trek je pak maar weer aan”, zei Robson, die Bully daarmee een heldenrol in de verlenging en de uiteindelijk beslissende strafschoppenserie ontzegde.

soccer-world-cup-italia-90-third-place-play-off-italy-v-england

U vindt Steve tussen Lineker en Pearce

De waarheidsgetrouwe aflevering van De Wondersloffen van Sjakie, met Steve Bull in de hoofdrol, kreeg geen vervolg. Na het WK werd Bull niet meer geselecteerd voor de Engelse nationale ploeg. Bull werd een cultheld bij Wolverhampton Wanderers, waarvoor hij 13 seizoenen lang zijn goaltjes zou meepikken. Uiteindelijk speelde Bully maar één wedstrijd op het hoogste niveau in Engeland, een invalbeurt bij zijn debuut in 1985 namens West Bromwich Albion. Maar zijn naam zal voor altijd verbonden zijn met de laatste succesvolle wereldbeker van de Engelsen.

Tegenwoordig is Steve Bull, via zijn website bullybully.net, in te huren voor openingen, feesten en partijen. Geen slecht idee, voor wie een joker nodig heeft deze zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s