HARRIE GOMMANS

populistVerval is slecht en lelijk. Met de uitzondering van Griekse ruïnes en profvoetbalclubs waarvan het bestaansrecht twijfelachtig is. Daarom is de Nederlandse Jupiler League mijn favoriete competitie. Het is een Jenga-toren waar constant aan blokjes wordt gewrikt. Haarlem, Wageningen, Apeldoorn, Roosendaal en Veendam werden al aan de toren ontrokken. De toren is zo poreus geworden dat deze middels de noodgreep van de beloftenteams bij elkaar wordt gehouden. Een gedrocht. Alsof je een Griekse ruïne in originele staat wil herstellen met duct tape.

Gommans LHC_-_Roda_JC..Resize_of_DSC05090.7e61b6_550_450_w_defaultBreekbaar als porselein. Fragiel als een 95-jarig lijf op een snikhete dag. Dat is de charme van de Jupiler League. Clubs als de FC‘s Oss, Eindhoven, Emmen en Dordrecht. Zelden of nooit gepromoveerd, altijd financiële problemen en nauwelijks in staat om goede spelers te behouden. Ik begrijp spelers als Harrie Gommans, die op 30-jarige leeftijd de voorkeur geven aan een maatschappelijke carrière in plaats van een contract te tekenen bij FC Oss. Hoewel Harrie mij een jongen lijkt met een verstandig uitgavenpatroon, zal hij zich waarschijnlijk niet financieel onafhankelijk hebben gevoetbald. Wie na zijn 24ste geen uitzicht (meer) heeft op de Eredivisie of Jupiler League kan beter een baan zoeken en dit aanvullen met een Topklasse-contract. De Jupiler League is voor jonge dromers, gelouterde vedettes die terugkeren naar hun jeugdliefde en derderangs Slowaken.

Maar groot was mijn teleurstelling dat Harrie een tweede reden aanhaalde om zijn proeftijd bij FC Oss niet om te zetten in een dienstverband. De reisafstand Roermond – Oss is volgens Harrie te groot. Meen je dat nou echt Harrie? Is 1 uur en 15 minuten teveel voor een zo’n schitterende permanent in verval zijnde club echt te ver?! (Even aangenomen dat Co Adriaanse niet je coach is en je na een teleurstellende wedstrijd 16 uur en 8 minuten naar huis moet lopen, dat lijkt mij ook ver, maar ik denk niet dat Gert Aandewiel zo’n type is). Is die 2,5 uur boven op je korte werkdag nou echt zoveel? Mij lijkt het de kortste weg naar een kleine grootse daad. Met al jouw ervaring, Harrie, kun je het cement van Oss worden. Onsterfelijk bij de 150 leden van fanclub DeTrouweOss. Samen met Marcel van der Sloot had jij het team kunnen dragen en misschien wel laten meedingen om een periodetitel. Vul de kleine kinderhanden van die paar fanatieke Ossenaren, zoals de ene meneer in de scootmobiel. Van de mensen in Haarlem, Veendam en Wageningen weet ik dat ze smachten naar types zoals jou.

Kom op Harry, stel hen en mij niet teleur. Laat de toren niet omvallen! Stel de maatschappelijke carrière nog even uit ten behoeve van maatschappelijk werk in Oss. Als iemand het gewicht heeft om Dirk Heesen te doen vergeten, ben jij het wel.

Een Reactie op “HARRIE GOMMANS

 1. Os i nog steeds een bolwerk maar hoe lang blijft het overeind.?
  Zitten wij in de Jupiler League te springen op Clubs als Achilles?
  Ik dacht niet.
  Oss, Eindhoven, Dordrecht en Eindhoven hebben een pracht historie maar deze clubs hebben geen poen.
  NU lijkt Dordrecht het goed te doen met 4 punten voorsprong op nog zo’n lege geldzak Eindhoven.
  Maar Eindhoven en Dordrecht spelen niet slechter dan Cambuur en Go Ahead Eagles.
  Bij Eindhoven krijg je kippenvel als de ploeg aantreedt tegen Helmond Sport.
  Volgende week is het weer bal.
  De Jong, de trainer van Eindhoven is goed bezig.
  Maar Eindhoven is natuurlijk wel een stap verder dan het godvergeten Oss.
  Wie houdt er nog van Oss.
  Wat presteerde Oss in het verleden?
  Vorig jaar stonden ze boven Eindhoven dat kleurloos onderaan staat en nu…?
  Het kan vriezen en dooien ook bij Oss.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s