DE LANGE NEUS VAN ANDRIES JONKER

mazuro
Het is de heersende moraal dat we het zelden met elkaar eens zijn. Sterker nog, meningen lijken te zijn uitgevonden voor het verdeel- en heersprincipe. Er zijn een paar uitzonderingen op die regel. Zoals onze René van Rijswijk het gisteren al zo mooi beschreef: alle voetballiefhebbers hebben een hekel aan de winterstop en aan Sepp Blatter. En Ola Toivonen kreeg het zelfs voor elkaar om Ajacieden, Feyenoorders én PSV’ers te verenigen in één fanclub.

Eenzelfde ‘appreciatie’ lijkt Andries Jonker al sinds jaar en dag ten deel te vallen. In eigen land althans en dan waarschijnlijk minus zijn familie, wat vrienden en in elk geval Louis van Gaal. Zelfs dit eigenzinnige Voetblah sloot zich al in haar begintijd aan bij de anti-Jonkerbeweging, die in wie anders dan Johan Derksen haar luidruchtigste spreekbuis heeft. In het buitenland heeft men echter geen enkele boodschap aan deze typisch Nederlandse afzeikmodus. Want ondertussen schraapte Andries de ene na de andere, meestal lucratieve, soms prestigieuze functie bijeen. En zat het even niet mee, dan was er altijd nog Louis. Die zelfs zó ver ging jonker-2dat ie zich liet ontslaan bij Bayern München om zijn hondstrouwe vazal Andries de kans te geven daar hoofdcoach te worden en alsnog plaatsing voor de CL te bewerkstelligen. Loyaliteit kent geen grenzen.

En straks mag onze pedante salonjonker de scepter gaan zwaaien op de jeugdafdeling van Arsenal, het walhalla van aantrekkelijk voetbal. Alom geprezen, spaarzame prijzen. Je kunt van Arsène Wenger veel zeggen, maar niet dat hij geen kijk heeft op het spelletje (excusez le mot), talent en expertise. Andries moet dus over kwaliteiten beschikken die wij kennelijk niet (willen) zien. Wij zien alleen maar een eigenwijs, middeleeuws schandknaaphoofd boven een oud makend pak. Zo’n mannetje dat vroeger altijd stiekem achteraan meeliep met de pestkoppen; een wethouder Hekking-kloon. Het wordt tijd dat we die gekleurde bril eens afzetten en Andries Jonker gaan herwaarderen. Hij moet alleen straks niet de fout maken weer hoofdcoach te willen worden. Kijk naar René Meulensteen, die bij Fulham als een kind zo blij voor aanvang van de wedstrijd zijn collega’s begroet in de Premier League, maar daardoor al meteen met 0-1 achter staat.

Nee, het moet maar eens gezegd: Andries Jonker is na Johan Cruijff, Louis van Gaal, Clarence Seedorf en – vooruit dan – Ruud Gullit, Neerlands belangrijkste exportproduct op voetbalgebied. Zo!

3 Reacties op “DE LANGE NEUS VAN ANDRIES JONKER

 1. HET PROBLEEM IS DAT WIJ jONKER GEWOON NIET GOED KENNEN.
  HIJ WERKTE BIJ GROTE CLUBS IN DE SLIPSTREAM VAN GROTE TRAINERS.
  NU….. LAAT HEM MAAR EENS OP EIGEN BENEN STAAN.
  WELLICHT DOET HIJ HET FANTASTISCH.
  IK weet niet eens of hij vroeger op niveau heeft gespeeld.
  Hij is nooit betrapt op ferme uitspraken/braafste jongetje van de klas.
  Hetzelfde geldt voor Meulensteen die met Fulham gewoon iedere keer verliest.
  Die vliegt er dus gewoon uit binnenkort.
  Maar Jonker zegt mij helemaal niets.
  Dat zal nooit een grote trainer worden.
  Je moet als trainer ook lef en durf hebben.
  Dat ontbeert hem/zeker weten.
  Je moet gewoon de grootste crack van de training sturen als het nodig is.
  Maar hier hebben we er een die de broekspijpen van de voorzitter vasthoudt.
  Andries neemt geen risico maar vult zijn zakken.

 2. Kleine kanttekening. Toen Louis van Gaal ontslagen werd bij Bayern stonden ze vierde. Jonker nam het over, won 4 van de 5 wedstrijden en eindigde op de derde plek. Geen kampioen maar wel directe plaatsing voor de CL dus missie volbracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s