ARCHIEF: Mogen ze door het ijs zakken!


In afwachting van een nieuwe aflevering van Franks feuilleton, gaan we ons op glad ijs begeven, alsmede een beetje vloeken in de kerk, met het herplaatsen van een winterse post uit een voetballoze periode begin 2012. Hiermee vertolken wij waarschijnlijk de gevoelens van vele voetballiefhebbers die lijdzaam moeten toezien dat die andere Vladimir (Poetin) nota bene Irene Wüst omhelst in het huppeltruttige Holland Heineken Huis! Dat wij hiermee, ook binnen de Voetblah-gelederen, tegen zere benen schoppen, nemen we voor lief. Omdat er in elk geval geschopt wordt. En wij geven u nog even de voorspelling mee dat het shorttracken binnen afzienbare tijd het reguliere schaatsen op onoverbrugbare afstand rijdt. Al is het maar omdat het te snel gaat om door het ijs te zakken.


Schaatsen verhoudt zich tot het voetbal als de vaderlandse media tot originaliteit: onverenigbare grootheden. Een duidelijker, eigentijdser bewijs dan dit is niet leverbaar. Ze liggen zo mijlenver uit elkaar dat zelfs een marathonuitzending er niet in zou slagen noemenswaardige parallellen te trekken. We hebben de wissel en – oké dan – de klapschaats. En o ja, die debiele dweilorkesten en dat carnavaleske huppeltrutpubliek hebben we ook aan dat eindeloos rondjes draaiende circus te danken. Natuurlijk, de sportverslaggevers debiteren schaamteloos gemeenplaatsen als ‘door het ijs zakken’, ‘uit de bocht vliegen’ of ‘hij glijdt soepel langs zijn tegenstander heen’.

Vreemd (nou ja) genoeg is juist de sportverslaggeving het enige gebied waarop men meent dat schaatsen en voetballen aan elkaar te lullen zijn. Frank Snoeks is hét voorbeeld van de commentator die op ijzers én noppen stelselmatig uit de bocht vliegt. Jeroentje Grueter komt al ijshockeyend iets dichterbij, al is het maar vanwege de onnavolgbare buitenspelregel. Vroeger hadden we Theo Koomen die vanachter de radio werkelijk alles aan mekaar lulde. Theo liet doodleuk en ongestraft Franz Krienbühl de bal in de kruising koppen en Piet Keizer een rondetijd van 40 sec. neerzetten. Nee, dan Mart Majeur! Die heeft het begrepen. Rept met evenveel dedain over voetbal als dat wij schamperen over schaatsen. Die bedrijft zijn liefde voor het schaatsen tot in extremis. En begrijpt dat schaatsers eigenlijk wielrenners zijn die zich op glad ijs begeven.

Ach, een echte voetballer schaatst niet en vice versa. Johan Cruijff honkbalde, Keessie Verkerk biljartte. Hoewel, welke meer zichzelf  dan een ander respecterende  voetballer heeft niet ooit een scheve schaats gereden? Maar ik zie er toch ook zo een paar de ijzers onder binden. Jan Kromkamp bijvoorbeeld. En heus niet alleen vanwege zijn naamgenoot Jan Eise. Kromkamp heeft de motoriek en speelstijl van een (marathon)schaatser. René Eijkelkamp: lange afstand. Marc Overmars: typische sprinter. Zelfs rasvoetballer Cristinaldo heeft de loop- en dan vooral startstijl van een ijssprinter. Maar daar laat ik het bij, voordat we zo dadelijk nog echt verwantschap gaan voelen met de schaatshysterie. God of Allah verhoede het! Van mij mag het hele schaatscircus door het ijs zakken. Opdat we gevrijwaard blijven van het onophoudelijke gejeremieer over zoveel stedentochten, rayonkoppen en marathonuitzendingen met klakkeloos kletsende klapschaatskluners.

Schaatsen: er is letterlijk geen bal aan!

de mysterieus ogende Piet Keizer komt van http://www.sportgeschiedenis.nl
Jan Eise Kromkamp (nomen est omen!) van telegraaf.nl

Advertenties

Een Reactie op “ARCHIEF: Mogen ze door het ijs zakken!

  1. Heb dus vandaag naar het shorttracken en de 500 mtr sprint gekeken en dat zijn zowel qua kijkspel als mondiale beoefening disciplines met toekomst. Al is dat shorttrack wel een tombola en zou de sprint aan attractiviteit en rechtvaardigheid winnen met het afvalracesysteem ipv op tijdmeting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s