DE PEGEL IS TERUG!

mazuro

De knal, de poeier, de loeier, de flenter, de pegel. Het afstandsschot lyrisch beschreven. Voer voor voetbalverslaggevers. Gefundenes Fressen voor barokke commentatoren als Hugo Walker, Evert ten Napel en Sierd de Vos. Een voetreflex waarvan men afstand leek te hebben gedaan. Jarenlang moesten we tot vervelens toe het tikkie terug of in de breedte tolereren, tot doel verheven positiespel slikken en eindeloos combinatievoetbal tot over de doellijn aangluren. Dichtgespijkerde strafschopgebieden, nauwelijks ruimte om uit te halen en gokken op de snelle counter. Doeltreffende schoten vanaf de rand zestien meter worden nog vaker van richting veranderd dan de standpunten van een opportunistische politicus. Hoogst zelden zag je nog een ouderwetse uithaal van grotere afstand. De tijden van Puskás, Eusébio, Rivellino, Arie Haan, Ronald Koeman en Gio van Bronckhorst leken definitief voorbij.

Hugo Walker 250px-FTA001019545_018_conMaar ziet, de pegel is terug! En niet de zorgvuldig geënsceneerde vrije trap hè! Hoe onwaarschijnlijk ook. Nee, de spontaan ingegeven en eigenlijk bij voorbaat tot sneven gedoemde loeier van schier onoverbrugbare afstand. Er mag weer worden geflenterd. De poeier staat weer op het doelpogingenrepertoire. En terecht! Want wat is er mooier dan een streep in de kruising? Misschien een lange-afstandsraket die op de lat uiteenspat. Maar de perfecte pegel behoort, samen met de stift, de omhaal en de boogbal, tot het summum van het scoringsarsenaal. Ene Zlatan beheerst ze allemaal, met deze als uitschieter. Het is een wapen dat ook het meest lijkt op een wapen. Met alle schietgrage gevolgen van dien. We kennen allemaal die irritante medespeler die ooit stom toevallig van grote afstand doel trof en daarna uitentreuren dat ‘huzarenstukje’ poogt te herhalen. Dat dit in de beste families voorkomt, bewees cultheld Jay-Jay Okocha, die het schieten uit alle standen als een revolverheld beoefende en tot kunst verhief.

Voordat we door Catenaccio.nl en co opportunisme worden verweten en met statistieken worden teruggefloten een overtuigend bewijs nog van de vorige competitieronde: Tadic en Chadli nog gebroederlijk samen bij FC Twente. Maar de afgelopen weken kwam de comeback van de pegel in een aantal voltreffers wonderlijk tezamen. Zowel in binnen- als buitenland werd er met grote gretigheid van veraf aangelegd. En door zowel verloren gewaande als nooit verwachte schutters zoals Daniël de Ridder en Doke Schmidt. Maar ook uit (af)standjes die je nooit voor mogelijk had gehouden! Kortom: Hugo ‘Komt dat schot!’ Walker gaat nooit verloren.

– de jonge god Hugo Walker komt van beeldengeluidwiki.nl

Advertenties

Een Reactie op “DE PEGEL IS TERUG!

 1. Het is natuurlijk wel zo dat afstandsschotten met mooie passeerbewegingen en omhalen de fraaiste goals opleveren.
  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een ferme knal vanaf minimaal 3o meter en dan het liefst in de kruising of via de binnenkant van de paal erin.
  Dit on der het oog van een vertwijfeld graaiende keeper….liefst een Italiaanse doelman van het kaliber Dino Zoff.
  Dan moet het ook nog een beslissende goal zijn en het mooiste is in de laatste minuut van de verlenging.
  Heel fraai is als het een volslagen onbekende speler is waar je dit niet van verwacht.
  Wie verwacht nu dat Willems van PSV al 2 maal heeft gescoord dit seizoen?
  maar wat is nu de allerfraaiste.
  in ieder geval de afstandsschoten van Ernie Brandts en Arie Haan tegen Italië.
  Dan weet je ook wat de allerlelijkste goal is….die van Gert Muller tegen Nederland in de finale in 1974.
  Een typische Bombergoal maar wel zo afschuwelijk.
  Maar een keeper die de bal er bij zijn collega inschiet mag er ook zijn.
  Ik heb Alfred Schreuder namens ik geloof Feijenoord een gal zien maken vanaf het halfveld.
  Maar een dribbel waarbij je 6 man passeert heeft ook wel iets…Maradona tegen Engeland en Ibrahimovic namens Ajax tegen NAC..
  Wat dat betreft blijft het toch genieten op het veld.
  Een 4-4 is toch veel mooier dan een 1-1…. afstandsschoten of dribbels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s