RODE KAART VOOR DE FIFA

ERWINNaast voetballer is uw scribent ook nog raadslid in Enschede. Op 20 september 2010 ging ik met de wethouder in debat over de kandidaatstelling van Enschede als speelstad voor een mogelijk WK in ons land. De zaterdag daarvoor was ik in alle vroegte naar het stadhuis gefietst om de Host City Agreement te lezen, het geheime contract dat een kandidaat-speelstad moet tekenen. Wilde verhalen over het afzetten van snelwegen bleken niet te kloppen, maar van vele andere zaken gingen zelfs de haren op de rug van een onervaren raadslid overeind staan. De gemeente moest bevoegdheden inleveren en investeringen doen waarvan niet bekend was hoe ze te dekken en wat ze na een WK op zouden leveren. Mijn conclusie was dat Enschede het niet moest willen. Dat het WK levens zou kunnen kosten, was totaal niet in mij opgekomen.

Migrant workers Qatar World CupHoe anders is het voor leden van de Majlis-ash-Shura (=adviesraad) in Qatar. De koning en zijn kliek besluiten, zij mogen adviseren. Sinds de vondst van olie is geld geen probleem, de qatari’s zelf krijgen genoeg om niet te zeuren over mensenrechten, gelijke behandeling of ruimtelijke ordening. Het zware en huishoudelijke werk wordt al decennia door onderbetaalde werknemers uit het buitenland gedaan. De vele doden die de bouw van stadions kost, lijken politici langzaam wakker te schudden, maar tot harde stellingname is men nog niet gekomen. De toezegging van de FIFA aan het Europees Parlement om in de toekomst meer rekening met mensenrechten te zullen houden bij toewijzing, is een vreemde. Waarom kunnen die criteria niet gelijk worden toegepast? Daarmee voorkomt men in elk geval meer doden. Zijn de voordelen die leden van het uitvoerend comité ten deel vallen dusdanig groot dat men te bang is om een ander besluit te nemen? Waarom was anders al in 2010 dit besluit genomen? Tot het zover is, moeten Blatter & co nog drie keer herkozen worden! Indonesië viel af omdat de regering geen steunverklaring had uitgebracht, Groot-Brittannië en de VS hadden de gunfactor niet, maar Qatar bleek wel over de juiste papieren te beschikken. Het ontbreken van een voetbalcultuur, stadions of gras was blijkbaar geen enkele belemmering. De menselijke prijs is buiten elke begroting gelaten.  

Onze blogbroeders van In de Hekken zijn een petitie gestart om in elk geval de KNVB tot bezinning te roepen. TEKEN EN DEEL DAT DING! Uiteraard Rote Karte FIFA 0,,17149161_303,00steunen we ook Menno Pot, die het niet leuk vindt, maar toch blijft schrijven over de wantoestanden in Qatar. Het wordt tijd dat we met ons allen een rode kaart aan de FIFA uitreiken.

– De foto met buitenlandse arbeidskrachten staat op theguardian.co.uk
– De rode kaart voor FIFA wordt gegeven op dw.de

7 Reacties op “RODE KAART VOOR DE FIFA

 1. De keuze van Quatar wordt natuurlijk hevig in twijfel getrokken maar was dat al niet vanaf het begin zo?
  Was de warmte niet het probleem dat zijn er wel andere oorzaken.
  De FIFA maakt fouten maar wie niet.
  Alleen deze toekenning van het wk voetbal is een hele grote en die ,moeten ze heel snel terugdraaien.
  Dan krijgen we weer nieuwe mogelijkheden.
  Maar beslis dan snel want de voorbereidingen kosten enorm veel tijd en geld.
  Zie de toestanden in Brazilië.
  Maar dat de FIFA zulke grote fouten kan maken is eigenlijk onbegrijpelijk.
  Zo’n organisatie met die know how.
  Je gaat het wk voetbal toch ook niet in de rimboe van Suriname houden of op de Maagdeneilanden.
  Tijd om dat zooitje eens goed door te lichten.
  Zorg dat je bekwame mensen hebt met een echte visie op voetbal en niet op geld.
  Waar corruptie heerst, krijg je een janboel.

 2. Als de KNVB echt ballen heeft, dan nodigt het de nationale elftallen van Nepal en India uit om in de zomer (of winter) van 2022 naar Nederland te komen, om een alternatief wk te houden. Idealiter zou je er nog 5 landen bij moeten hebben, zodat je op een totaal van 8 landen komt. En de opbrengsten geheel ten goede laten komen om de arbeidssituaties in landen als Qatar te verbeteren.

  • Interessant idee, alleen zou ik de opbrengsten niet ten goede willen laten komen aan een land dat wel in staat is om hypermoderne stadions uit de barre grond te stampen maar te beroerd is om fatsoenlijk om te gaan met de mensen die dat mogelijk maken. Overigens is het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking in Qatar meer dan 100.000 dollar. Geld is het probleem niet.

 3. Pingback: Niet naar Qatar | Niets is geheel waar, en zelfs dat niet.

 4. Van blog naar blog kom ik hier even lezen.
  De petitie zal ik natuurlijk tekenen.

  Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s