HEIMWEE NAAR: Johan ‘Segundo’ Neeskens

Het wordt weer eens tijd voor een schaamteloos stukje voetbalnostalgie en -romantiek. Ter verpozing en ter afwisseling van het – hoe terecht vaak ook – schamperen, weeklagen en afserveren. Want hoe gaat het toch met Johan Neeskens? Het is toch een gotspe dat een van de beste middenvelders ooit schijnbaar in de vergetelheid is geraakt. Als was Johan Segundo verworden tot Johan Zero. Omdat, behalve natuurlijk Johan Orakel, Johan Afzeiksnor en Johan De Gekste, ene Johan de Cock nog vaker in het nieuws komt dan Neeskens. Zelfs de onvolprezen accounts Old School Panini en Antique Football lijken welhaast ostentatief Neeskens uit hun collectie te weren. En dat is een godvergeten schande! Totdat onlangs onze bovenste beste blogbroeder MotherSoccer zijn foto overnam van dit eveneens zeer bezienswaardige account voor liefhebbers van oude, curieuze voetbalhelden en -kapsels.

Johan Neeskens. De secondant en op gezette tijden ‘huurmoordenaar’ van De Verlosser, met wie hij een jeugdliefde deelde: het honkbal. En al voetballend hetzelfde honk bezette bij Ajax en FC Barcelona. Neeskens was al op jonge leeftijd spijkerhard en obs-mazuro-300x92meedogenloos, ook voor zichzelf. Gattuso? Nobby Stiles? Nigel de Jong? Bommel? Het waren schoothondjes vergeleken met De Nees. Zijn speelstijl zou tegenwoordig niet meer worden gepruimd door de overgeïnstrueerde arbitrage en het minimum aan incasseringsvermogen van de kleurrijk geschoeide, zorgvuldig gecoiffeerde en veelal in geniepigheid geschoolde voetbalmannetjes. Eigenlijk was en ben ik altijd meer gecharmeerd van stijlvolle, creatieve en verfijnde voetballers. Maar Neeskens is een van de weinige uitzonderingen op mijn regel. Evenals Van Hanegem, die voetballend ook wel wat meer in huis had. Omdat zij exponenten en iconen zijn van de beste voetbalperiode die Nederland ooit gekend heeft, zowel qua kwaliteit als resultaat. En dus behoren tot de beste voetballers die de wereld ooit heeft voortgebracht.

Om welke redenen dan ook wordt De Nees in eigen land niet als zodanig erkend en gefêteerd. In het buitenland wel en al zeker in Spanje, alwaar hij bij Barça destijds qua populariteit zelfs El Salvador naar de kroon stak. Ongebreidelde inzet gekoppeld aan Johan Neeskens 141200-300-442-scalebescheidenheid zijn nu eenmaal publiekstrekkers bij uitstek. En ook de Neeskens-strafschop (beelden onnavolgbaar vocaal begeleid door De Nees zelf) staat bij elke voetballiefhebber voor eeuwig op het netvlies gebrand. Met de opspattende kalk van de penaltystip als de optrekkende rook van het doeltreffende pistoolschot. Opvallend genoeg ontpopte de bescheiden Neeskens zich veel meer tot globetrotter dan ‘man van de wereld’ Cruijff. Die zich, behalve wat uitstapjes naar de VS en Mexico, veelal beperkt tot het traject Barcelona – Amsterdam v.v. Johan Segundo daarentegen vertoefde jarenlang in Amerika; woonde, werkte en trouwde in Zwitserland en was (assistent-)voetbaltrainer in zowel Nederland als in diverse andere landen en continenten. Zijn laatste klusje was bij Mamelodi Sundowns Football Club in Pretoria, Zuid-Afrika. Daar werd hij eind 2012 ontslagen na diverse malen te zijn bedreigd door de fans. Sindsdien ontbreekt vrijwel ieder spoor van De Nees.

Hoe zou het met hem gaan? Waarom heeft Johan Primero zijn voormalige, hondstrouwe secondant nooit aanbevolen voor ’t Technisch Hart? Want spelen met het hart is heel wat anders dan ernaar wijzen op je shirt of er eentje vormen met je vingers. Als er iets ontbreekt aan de moderne beroepsvoetbalspeler is het wel de inzet met hart en ziel. Ik vrees dat Johan Neeskens zich daarbij heeft neergelegd. Met eenzelfde onbewogenheid als waarmee hij tegenstanders neerlegde en neergelegd werd. Kom daar nu nog maar eens om.

Cruyff-NeeskensPs. Bij bovenstaand keiharde duel zat uw scribent hoogstpersoonlijk op de tribune van het Olympisch Stadion, waar nu – godbetert! – geschaatst wordt. Met excuses voor de nogal vreemd gemonteerde beelden en het nog vreemdere commentaar.

– de Ajacied Neeskens staat op fast.mediamatic.nl
– de beide Johannen bij Barça komen van joueurs.com

5 Reacties op “HEIMWEE NAAR: Johan ‘Segundo’ Neeskens

 1. Bbedankt voor dit stukje.
  Het werd tijd….heel, heel veel eer voor De Nees, de beste halfspeler die ik ooit zag.
  In 1974 op het ek was hij samen met Cruijff wel zo goed.
  Smerig was hij niet…kei- en keihard
  Hij deelde uit maar hij ontving nog meer.
  Van Hanegem daarentegen was wel smerig.
  Neeskens was voor mij een voorbeeld.
  Bescheidenheid gecombineerd met klasse.
  Johan Neeskens was bij RCH begonnen en door zijn geweldige inzet kreeg hij een staat van dienst die er niet om loog.
  Hij was een bikkelaar en een stofzuiger…alles van Van Bommel en Willy van der Kerkhof in een persoon verenigd.
  Hij trapte strafschoppen als de beste….zo goed dat de keeper van Bulgarije in 1974 een gebroken duim opliep.

  Met zijn geweldige haardos was hij een fenomeen dat in de aandacht stond van de Nederlandse meiden.
  Voor Ruud Krol en Barry Hulshof gold hetzelfde en ook John Rep mocht niet klagen.
  Neeskens is nostalgie, is genieten,
  Neeskens had een kenmerkende stijl die niet te kopiëren was.
  Deze blonde god had een spijkerharde tackle in huis maar wel altijd op de bal,

  In Barcelona was hij geweldig populair samen met de andere Johan.
  Toen verdween hij na zijn actieve carrière.
  Ik geloof dat hij nog in Amerika heeft gespeeld.
  Hij ging in Brzeg in Zwitserland wonen/daar kwam zijn 2e vrouw vandaan.
  Toen ben ik hem helemaal uit het oog verloren maar ik herken de beelden van de voetbalplaatjes en de oude tv-beelden zijn fraai.
  Want deze bikkelaar kon ook nog eens heel goed meevoetballen.

 2. Pingback: Johan I is niet meer, maar waar was Johan II? | VOETBLAH

 3. Denk ook nog vaak aan Nees vond hem een topper Johan 14 kreeg altijd alle lof was ook geweldig maar zo oneerlijk tegenover Nees wat een voetballer niet eigenzinnig geen kapsones daar kunnen ze tegenwoordig een voorbeeld aannemen en hij kon loeihard schieten hij speelde echt voor het team.Hoop dat het goed gaat met hem.

 4. In 1960 heb ik Johan leren kennen, we zaten in de zelfde klas op de Dreefschool te Heemstede
  Bijna elke ochtend ging ik Johan ophalen en even zo vaak was het tijdens de pauze/speelkwartier een balletje trappen op de grote speelplaats achter de school.
  Aan het gezin Neeskens heb ik warme herinneringen en zou graag Johan nog eens willen ontmoeten.
  mvg
  Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s